Обширни промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт,

...
Обширни промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт,
Коментари Харесай

Предлагат олекотен режим за референдуми

Обширни промени в Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт, по-известен като закона за референдумите, внесоха в Народното събрание депутати от " Демократична България ", отпред с Даниела Божинова. Това е единствено тяхна инициатива; занапред ще се търси поддръжка както от съдружните им сътрудници от Политическа партия, по този начин и от обединенията в ръководещото болшинство – ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.
С поправките се предлага олекотяване на режима, по който се одобряват оферти за допитване. Например, нужните подписи за народен референдум, препоръчан от предприемчив комитет, се понижават от 200 000 на 100 000. А с цел да бъде подобен референдум наложителен за осъществяване ще трябват не 400 000, а 200 000 годни подписа на жители. В допитванията ще могат да гласоподават и жители на Европейския съюз, когато става въпрос за локален референдум или за общо заседание на популацията.
При народен референдум отпада условието в допитването да са взели участие най-малко толкоз гласоподаватели, колкото са дали своят вот на последните парламентарни избори. Вместо това се предлага предлагането да се счита за признато, в случай че е получило поддръжката на над половината от гласувалите на референдума, които би трябвало да възлизат на най-малко 30 на 100 от гласувалите на последните избори за Народно заседание.
По подобен метод се трансформират условията и при локално допитване. Предложението ще се счита за признато при две условия – първо, в случай че за него са дали своят вот над 50 на 100 от участвалите в референдума избиратели; второ, в случай че те са най-малко 30 на 100 от жителите, които са се присъединили на последните локални избори. Досега се изискваше в референдума да са взели участие най-малко 40 на 100 от гласоподавателите в съответната община, както и предлагането да получи поддръжката на повече от половината от участвалите в допитването гласоподаватели.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР